Dry needling Amersfoort

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Middels een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een droge acupunctuur naald om zo de spieren snel en langdurig te laten ontspannen. Dry needling is gebaseerd op Westerse principes en is dus niet hetzelfde als de op Oosterse leest geschoeide acupunctuur. Acupunctuur is gericht op de lichaamsenergie waarbij de naalden langer en meer aan de oppervlakte in het lichaam zitten. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt die kort, soms diep, in de spier wordt geprikt, in de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een pijnlijke plek in de spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen veroorzaakt. Dry needling kan ook worden gebruikt bij bekkenfysiotherapie.
Dry needling mag volgens de wet BIG alleen door fysiotherapeuten worden uitgevoerd die daarvoor de vereiste vervolgopleiding hebben gevolgd.

Wat zijn de kenmerken van triggerpoints?

Triggerpoints zijn als volgt te herkennen:
- Anders bewegen om pijn te vermijden
- Bewegingsbeperkingen in gewrichten
- Lokale pijn in één of meer spieren met uitstraling naar andere plaatsen
- Krachtverlies
- Soms ook hoofdpijn en/of duizeligheid

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Er zijn veel oorzaken waardoor triggerpoints ofwel spierverhardingen kunnen ontstaan. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
- Als gevolg van een verkeerde beweging of een ongeluk
- Gedurende lange tijd het (over)belasten van spieren (bijvoorbeeld van arm, schouder en nek bij computergebruik)
- Door langdurig werken in een verkeerde houding
- Werken onder stress
- Afwijkingen in voeten of ledematen zoals een verschil in beenlengte

De behandeling van triggerpoints met dry needling

Na het lokaliseren van de plaats van de spierverharding zal de fysiotherapeut een steriel naaldje prikken in deze plek. De naald is zo dun dat dit nagenoeg pijnloos is. Door het aanprikken van de spier wordt een 'Local Twitch Response' opgewekt, een samentrekking van de spiervezels die voor spierontspanning zorgt en de stofwisseling van de spier verbetert. De patiënt ervaart dit als één of meerdere schokjes of schokken. Soms wordt ook de uitstralende pijn voelbaar.
Tijdens de behandeling kan soms een vegetatieve reactie optreden, de patiënt gaat dan zweten, wordt misselijk of duizelig. Hoewel niet prettig is dit gelukkig kortdurend.
Na de behandeling kan de geprikte plek wat beurs aanvullen en soms ontstaan er kleine blauwe plekjes doordat bloedvaatjes zijn geraakt. Na enkele dagen zijn deze verschijnselen weg en treedt een merkbare verbetering op van de oorspronkelijke klachten.
Tot slot, de kosten van dry needling vallen onder de vergoeding van reguliere fysiotherapie.