home » specialisaties » bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie in Amersfoort

Bekkenfysiotherapie is gericht op de behandeling van bekkenbodem klachten en heeft een breed behandelgebied.

Men denkt vaak dat het alleen gaat om het behandelen van vrouwen met zwangerschap gerelateerde klachten, zoals pijn in het bekken, pijn aan de bekkenbodem of bekkeninstabiliteit.

Dit is niet juist. Een bekkenfysiotherapeut kan ook zeer goed mannen behandelen!

Bij mannen komen vaak klachten voor als incontinentie na een prostaatoperatie, anus krampen, pijn in de penis, pijn in het scrotum of in één of beide testikels. De bekkenfysiotherapeut kan hier helpen. Daarnaast zijn er ook behandelingen mogelijk als er sprake is van bekkenklachten bij seks, zoals erectiestoornissen, pijn bij of na het klaarkomen, etc.

Een bekkenfysiotherapeut helpt verder bij ondermeer het voorkomen van ongewenst ontlasting verlies, obstipatie of verstoppingsklachten en/of aambeien. Ook pijn in de lies of het behandelen van een spastische darm vallen in het behandelgebied.

Voor het goed kunnen helpen van kinderen met bekkenproblemen is een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut nodig. Meer weten? Lees dan hier verder:

Hoe gaat bekkenfysiotherapie in zijn werk?

De fysiotherapeut maakt als eerste de klachten bespreekbaar. De behandelaar legt hierna uit waardoor de klachten mogelijk ontstaan en hoe deze mogelijk kunnen worden verholpen. Nadat het lichaam, het bekken en de bekkenbodem uitgebreid is onderzocht wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Behandelmogelijkheden bij bekkenfysiotherapie

Er zijn tal van behandelmogelijkheden, zoals het geven van ademhalings- en ontspanningsoefeningen en het verbeteren van de coördinatie, kracht en ontspanning van de bekkenbodemspieren. Het geven van adviezen ten aanzien van toilethouding, bij seksuele problematiek of vocht- en vezelinname behoort ook tot de mogelijkheden.

De bekkenfysiotheratherapeut kan bij de behandeling gebruik maken van electrotherapie. Dit is het stimuleren van een zwakke bekkenbodem of het remmen van een overactieve blaas.

Tot slot kan de therapeut myofeedback toepassen. Dit is een goede en veel gebruikte methode binnen de bekkenfysiotherapie en mag alleen worden uitgevoerd door geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. De bekkenfysiotheratherapeut meet inwendig wat de spanning is van de bekkenbodemspieren. Dit gebeurt door middel van een anale of vaginale probe. Het zichtbaar maken van de spierspanning van de bekkenbodem spieren op een beeldscherm versnelt het leerproces, motiveert en stimuleert het oefenen thuis.

Herkent u bovenstaande klachten? Schroom dan niet om contact op te nemen voor een afspraak. Uw behandelaar is een geregistreerd bekkenfysiotherapeut en speciaal opgeleid om dit soort klachten bespreekbaar te maken en te behandelen.

Bekkenplaatje - Bekkenfysiotherapie Amersfoort
Foto van een 3d bekken