Waarom bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie AmersfoortEen geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft een breed behandelgebied.

Men denkt vaak dat het alleen gaat om het behandelen van vrouwen met zwangerschap gerelateerde klachten, zoals pijn in het bekken, aan de bekkenbodem of bekkeninstabiliteit.

Dit is niet juist. Een bekkenfysiotherapeut kan ook zeer goed mannen en kinderen behandelen!

Bij mannen komen vaak klachten voor als incontinentie na een prostaatoperatie, anuskrampen, pijn in de penis, in het scrotum of pijn in één of beide testikels. Ook hier kan een bekkenfysiotherapeut helpen. Daarnaast zijn er ook behandelingen mogelijk als er sprake is van bekkenklachten bij seks, zoals erectiestoornissen, pijn bij of na het klaarkomen, etc.

Een bekkenfysiotherapeut helpt verder bij onder andere:

● Het voorkomen van ongewenst ontlasting verlies
● Obstipatie of verstoppingsklachten en/of aambeien
● Pijn in de lies
● Het behandelen van een spastische darm

Voor het goed kunnen helpen van kinderen met bekkenproblemen is een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut nodig. Wilt u hierover meer lezen? Kijk dan bij Kinderbekkenfysiotherapie.

Hoe gaat de behandeling van de bekkenfysiotherapeut in zijn werk?

De fysiotherapeut maakt als eerste de klachten bespreekbaar. De behandelaar legt hierna uit waardoor de klachten mogelijk ontstaan en hoe deze kunnen worden verholpen. Een persoonlijk behandelplan wordt in overleg met u opgesteld, nadat het lichaam, het bekken en de bekkenbodem is onderzocht. Er zijn veel behandelmogelijkheden:Bekkenklachten - 3d bekken

● Het geven van ademhalings- en ontspanningsoefeningen
● Massage
● Het verbeteren van de coördinatie, kracht en ontspanning van de bekkenbodemspieren
● Het geven van adviezen ten aanzien van de toilethouding, toiletgedrag en vocht- en vezelinname
● Het adviseren bij seksuele problematiek
● Toepassen van electrotherapie, dit is het stimuleren van een zwakke bekkenbodem of het remmen van een overactieve blaas middels electrotherapie
● Het gebruik van myofeedback. Dit is een goede en veel gebruikte methode binnen de bekkenfysiotherapie en mag alleen worden uitgevoerd door geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Er wordt inwendig gemeten wat de spanning is van de bekkenbodemspieren. Dit gebeurt door middel van een anale of vaginale probe. Het zichtbaar maken van de spierspanning van de bekkenbodem spieren op een beeldscherm versnelt het leerproces, motiveert en stimuleert het oefenen thuis.

Herkent u bovenstaande klachten? Schroom dan niet om contact op te nemen voor een afspraak. Monic Groen is een geregistreerde bekkenfysiotherapeut en opgeleid om dit soort klachten bespreekbaar te maken en te behandelen.

 


Direct een afspraak maken?
Dat kan, bel 06-2519 8012 of klik hier: